Het uiterlijk 

Het eerste wat je opvalt als je een Ragdoll ziet is zijn postuur. Poezen wegen meestal tussen de 4 en 6 kilo, en katers tussen de 7 en 10 kilo. Dit maakt ze drie keer groter dan 'normale' katten ! De Ragdoll is het grootste gefokte kattenras in de wereld en worden zelfs genoemd in het Book of World Records. Ragdolls groeien langzaam en het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar tot ze volwassen zijn.

 

Ragdolls zijn groot gespierd en grof gebouwd, met een krachtige borst en grote schouders. De ogen zijn groot, ovaal en altijd blauw. Een donkere kleur blauw heeft de voorkeur. De oren zijn groot en rond en wijzen lichtjes naar voren. De hoek waarin de oren zich bevinden ziet eruit als een ski schans. De staart is lang en vol.

 

Ragdolls hebben een hele zachte, halflange vacht, die niet klit. Ze hebben meestal langer haar rondom de nek en op de schouders. 

 

Alle Ragdolls zijn "gepointe" katten, waarmee bedoeld wordt dat hun gezicht, oren, poten en staart donkerder zijn dan de rest van hun lichaam. De kittens worden wit geboren, en na 10 dagen wordt langzaam de kleur en het patroon zichtbaar. Ragdolls worden donkerder met de jaren, en jonge katten hebben meestal het grootste contrast tussen de points en hun lichaamskleur. Er zijn 3 standaard patronen en vier basis kleuren die je onderaan deze pagina kunt vinden. Er zijn ook nieuwe, niet-traditionele kleuren en patronen en meer die nog ontwikkeld worden. Dit gebeurd door het fokken met andere rassen en oude originele Ragdoll lijnen. Dit zijn onder andere tortie points, lynx points, zilver & crème points, rood(red)/flame points, vaste kleuren (geen points) en andere oog kleuren. Lynx point, red point and tortie point komen van deze kleuren het meeste voor. 

 

 Standaard kleuren: 

 

Seal: points zijn donker bruin. De lichaamskleur kan variëren van crème tot warm bruin.

Chocolate: Points zijn licht melk chocolade van kleur. De lichaamskleur kan variëren van ivoor tot crème.

Blue: Points zijn licht blauw tot zilver blauw grijs. De lichaamskleur is ivoor tot blauwig wit.

Lilac: Points variëren van ijzig grijs tot paars beige. Hun lichaamskleur heeft een warme magnolia gloed. 

 

Standaard patronen:

Colorpoint heeft donkerder points (oren , neus, staart, poten) dan de rest van het lichaam. Het contrast varieert. Een sterke afscheiding tussen points en lichaam heeft de voorkeur. Er is geen wit, hoewel weinig wit voor mag komen. Het neusleer en de voetzolen moet de zelfde kleur hebben als de points.

 

Mitted: Het zelfde als de colorpoint, behalve dat mitted Ragdolls sokjes aan hebben, dat wil zeggen witte sokjes aan de voorpoten, en laarzen (tot de helft van hun achterpoten)aan de achterkant. Kin en borst zijn wit en buik heeft een witte streep. Soms heeft de mitted Ragdoll een witte bles op de neus, wat algemeen geaccepteerd is op shows.

 

Bicolor: Bicolor heeft ook donkere points, maar het masker heeft een omgekeerde V vanuit de ogen tot de wang. De lichaamskleur is wit, met een zadel op de rug. De kleuren wit variëren bij bicolors. Het neusleertje en de voetzolen zijn roze.    

 

Mid-high white bicolor heeft een bredere "V" op het gezicht. De hoeveelheid wit varieert. Mid-high whites kunnen ook een goede V hebben en geen wit in staart en oren.

 

High white bicolor/van heeft normaal gesproken geen 'zadel' op de rug. De "V" op het masker begint meestal bij de oren.

 

High mitted is een mitted met twee mitted genen in plaats van 1. Er is meestal een kleine uitbraak op de ellebogen, maar verder zien ze er uit zoals bicolors.

 

 Sepia en mink Ragdolls 

 

De extremiteiten (kop, poten, staart) van mink Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls, echter, de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur als die van point Ragdolls. De ideale oogkleur is aqua-achtig, varierend van licht tot wat donkerder aqua, maar ook blauwe ogen komen voor. De genen die voor het mink zorgen zijn een point gen (cs) in combinatie met een sepia gen (cb).

 

Ook de extemiteiten van sepia Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls. Het verschil tussen de points en de vachtkleur is minimaal, maar wel aanwezig. De ideale oogkleur is geelachtig, maar aqua, blauw en oddeyed (twee verschillende kleuren ogen) komt ook voor. Twee sepia genen maken een sepia Ragdoll. Een sepia Ragdoll in combinatie met een point Ragdoll geeft alleen mink Ragdoll kittens.

 

In tegenstelling tot point kittens worden mink en sepia kittens al wat gekleurder geboren. Het wit (bij mitteds en bicolors) is doorgaans gelijk bij de geboorte of hooguit een paar dagen na de geboorte al te zien.